Gearstænger (eller gearskiftere) er metalstange brugt til at skifte gear i køretøjer med manuelle gear.

Køretøjer udstyret med automatisk, semi-automatisk eller konstante variable gear har gearvælgere i stedet for gearstange.

Hvilke typer gearstænger og gearvælgere findes der?

Gearstænger har ikke mange forskellige slags. Den ting, der kan være forskelligt er der skiftemønster.

Det afhænger af mængden af trin: for eksempel er der skiftemønstre for 3-, 4-, 5- og 6-gears køretøjer.

Gearvælgere inkluderer en lang række typer:

  • Konventionelle stangskiftere. Det ligner gearstænger og kan blive brugt til at skifte mellem Drive, Neutral og Reverse positioner. Skiftemønsteret kan enten være lineær eller zigzag. Den sidstnævnte er betragtet som sikrere eftersom det forhindrer føreren i ved et uheld at flytte sig fra stangen.
  • Joystick (monostabile skiftere). Disse er også ens i design til konventionelle gearstænger eller joystick. Dog er der en stor forskel på dem – positionen af vælgeren er den samme selv efter du har valgt det ønskede gear. Mange bilproducenter såsom BMW, Jeep, Fiat Chrysler, Audi kunne lide ideen. Men denne skelnende forskel viste sig at være en ulempe: det er umuligt at se positionen på skifteren.
  • Roterende skifter. Disse er ikke særlig almindelige men har et ret udsædvanligt design: de ligner en knop. Du skal bare dreje den for at skifte mellem gearene. Nogle Jaguar, Land Rover og Ford køretøjer er udstyret med dem. Dog virker denne type også til at være forvirrende for førerne.
  • Halvautomatisk skifter. Denne type af skiftere er placeret bag rattet. De tillader ikke kun at skifte til Drive, Neutral, Reverse eller Parking tilstand men gør det også muligt for dig at geare op og ned hvilket kan være brugbart når det går ned af bakke eller hvis man kører i sne.
  • Trykknap-skifter. Disse komponenter er lavet i form af knapper du trykker på for at sætte din bil i gear. For eksempel har Aston Martin, Honda, GMC, Fiat Abarth modeller udstyret med trykknap-skiftere.

Hvad er de mulige problemer?

En række af mulige problemer er uendelige og afhænger meget af typen af gearskifter du har i din bil. De mest almindelige er:

Gearskiftere eller vælgere sætter sig fast eller er svære at bevæge; Indikatoren passer ikke med gearet; Knækket, ridset, hakket skifter eller knop.

Det er dog ikke skifteren i sig selv der forårsager problemer men nogle andre komponenter tilkoblet skift af gear. De mest almindelige uromagere er transmissionsområde sensorer, neutrale sikkerhedskontakter, kabler, pakninger og så videre. Eftersom det er

meget svært at diagnotisere problemet, er det bedre at tage din bil til en garage og vise det til specialisterne.

Rexbo.dk er et førende reparationsværksted Hvad end problemet er i din bil, er vores onlinebutik altid klar til at hjælpe dig. Vi tilbyder et stort udvalg af automobile dele og udstyr. De inkluderer begge høj kvalitet og en overkommelig pris. Hvis du ikke er sikker på hvilket produkt du skal vælge, kan du kontakte vores ekspedienter – de vil med glæde give dig en hånd.

Anbefalede artikler