Det er et stort privilegium at have en have. Når du har det, så får du udvidet det antal kvadratmeter, som du og familien har at disponere over.

Når I så nemt kan komme ud i det fri, så giver det en øget grad af livskvalitet. Haven kan bruges til forskellige formål. Der er nogle praktiske opgaver i haven, som skal ordnes, og så er der masser af rekreativ natur i en privat have.

Uanset hvordan I foretrækker at bruge jeres have, så er det en god idé at indrette den efter en vis plan. Det gælder i en have, som det gør inde i huset, at indretningen kan gøres meget personlig. Der skal gerne være virkelig rart at være i jeres have. Det kan indretningen være med til gøre.

Læg en god plan

Det er altid smart at have en plan. Det gælder også, når haven skal anlægges. Sæt jer sammen og start med at brainstorme på, hvad I gerne vil bruge haven til, og hvilke funktioner den gerne skulle have.

Lav en liste, og læg en plan ud fra den. Hvad skal der være i jeres have?

Det kan for eksempel være ønsker som disse:

  • Græsplæne
  • Blomsterbede
  • Urtehave
  • Frugttræer
  • Terrasse
  • Bålplads
  • Hønsehus
  • Plads til børn
  • Skur

Når alle ønskerne er listet op, så må der et realitetstjek til. Hvad kan lade sig gøre?

Det afhænger både af det antal m2, som I har til rådighed, af det økonomiske aspekt og af eventuelle bestemmelser i grundejerforeningen. Når det er på plads, så kan der laves en konkret plan.

Endelig kommer der en prioritering og en plan for det første projekt. Du kan også prøve at tænke biodiversitet ind i dit haveprojekt.

At anlægge en have er ikke noget, der er gjort på en enkelt sæson. Det er en ongoing proces, som aldrig bliver helt færdig.

Sæt en smuk levende hæk omkring haven

For at lave en ramme omkring matriklen kan der sættes en form for afskærmning. Det kan være i form af et hegn, et stakit, en mur eller en hæk. Hvis I foretrækker, at der skal være en hæk omkring haven, så kan den plantes på to måder.

Den kan enten købes ind og plantes som små planter, som i løbet af nogle år vil kunne vokse sig høje og tætte, eller den kan købes som en færdighæk.

Der er mange fordele ved at vælge nogle hækplanter, som allerede er i god vækst, og som har en vis højde og tæthed. Der findes mange smukke planter, der er velegnet som færdighæk. Du kan her vælge imellem mange sorter af færdighække.

Det sparer dig for det arbejde, det er at trimme og passe en hæk, og det er en super bekvem genvej til den flotte levende og tætte hæk, som kan skærme og give læ. Desuden er det en smuk og harmonisk baggrund for de øvrige planter i haven og for det liv, der skal leves ude i den private have.

Værn om jeres privatliv

Da haven opfattes som en del af jeres bolig, så foretrækker de fleste at værne om det privatliv, der udspiller sig i haven. Ikke fordi der foregår noget decideret hemmeligt, men det er da rart at have sit privatliv i fred for nysgerrige blikke og så videre.

Derfor synes mange, at det er mest bekvemt at have en form for afgrænsning og afskærmning rundt om haven. Det er mindre vigtigt, hvad dette værn er lavet af, det vigtigste er, at det lukker af for indsyn i haven.

Desuden vil et hegn eller en hæk kunne give et godt læ, hvilket selvfølgelig er behageligt, når det blæser. På den måde er der flere fordele ved at have en form for afskærmning rundt om haven.

Anbefalede artikler