Det bliver mere og mere moderne, at inkludere lammeskind som en del af indretningen. Det er der mange årsager til, men ikke mindst er det fordi der de seneste år har været en bølge af nordisk hygge, der har spredt sig i de danske hjem. Vi indretter og derfor i stigende grad med materialer, som vores urgamle forfædre også brugte, når de skulle indrette deres primitive boliger. De naturlige materialer og organiske møbler har vundet vejen ind i de danske hjerter, præcis ligesom de populære lammeskind har gjort det.

Værd at vide om lammeskind

Et lammeskind er selvfølgelig skind fra et lam, nærmere bestemt et restprodukt fra kødindustrien. Der er derfor ikke tale om, at dyr bliver slået ihjel bare for at tage deres skind og pels. Tværtimod –skind er faktisk bæredygtigt, idet dele af dyret, der ellers ville gå til spilde, genanvendes. Inden skindet der skal anvendes til indretning og hjemmet rammer butikkerne, bliver det forarbejdet. Det er blandt andet så skindsiden, som vender nedad, bliver blød og medgørlig. Samtidigt blødgøres pelsen på skindet, men gør det også mere holdbart. Der findes både korthårede og langhårede lammeskind. De forskellige skind fra lam kommer især fra Island, Tibet og den sydlige del af New Zealand, hvor temperaturen er meget lavere end herhjemme i størstedelen af året. De tibetanske lammeskind er de mest langhårede og er oftest af bedst kvalitet. Hvorimod lammeskind fra Danmark er ofte kortere i pelsen og med krøller.

Pris og kvalitet hænger selvfølgeligt sammen. Du kan ofte finde billige lammeskind, hvor der eksempelvis er fejl i syninger eller garvningen af skindet. For mange mennesker betyder dette ikke noget, da skindsiden ofte ikke ses. Du betaler derfor en højere pris for bedre kvalitet af skind og pels.

Naturlig eller indfarvet?

Der findes et utal af forskellige slags pelsede skind, størrelser og selvfølgelig også en række forskellige prisklasser. Her finder du en kort guide til, hvad du i store træk har at vælge i mellem, når du er på jagt efter et lammeskind til din bolig. Først og fremmest findes der de naturlige skind. Her finder du ingen kemikalier, ingen skadelige stoffer og intet andet hurlumhej. Det er ganske enkelt bare et lammeskind, hvor pelsen er ubehandlet. Derfor har de naturlige varianter altid samme farve, som da skindet blev trukket af fåret.

Dertil kommer indfarvede lammeskind. Der er her tale om et farvet skind, hvor lammeskindet farves til den ønskede nuance. Der bruges ofte en minimal mængde farvestoffer, men hvis du af den ene eller anden årsag ikke ønsker, at være i kontakt med farvestoffer, er det måske bedre at vælge et naturligt produkt. Har du derimod ikke noget i mod indfarvningen, kan du altså få et væld af smukke skind i brun, mørkeblå, sort, grå lyserød og et utal af andre farver. Ligeledes kan du finde lammeskind i et utal af størrelser, altså cirka samme størrelsesskala som der findes lam og får. Derfor har lammeskind også vundet stort indpas i mange danske hjem som en del af indretningen, for mulighederne er mange.

Sådan kan du bruge lammeskind

Måske overvejer du at forny dit hjem med et blødt lammeskind, eller måske har du et, men ved ikke helt hvor du skal placere det? Der er mange muligheder og det kommer selvfølgelig an på, hvilke møbler du har i hjemmet. Et populært sted at placere et det er i en stor, komfortabel lænestol. Skindet tilføjer lidt ekstra varme og charme til stolen. Du kan eventuelt kombinere lammeskindet, der ofte kommer i lyse, neutrale farver med en sofapude i en helt anden nuance. Det giver et livligt og flot spil med det pelsede skind i hvid eller beige, og en rustik pude i en mørkere tone.

En anden placering til lammeskindet er på gulvet. Hvad kan tænkeligt være bedre, end at hoppe ud af sengen en kold vintermorgen og det første dine fødder møder, er et blødt, lækkert skind, der gør dine tæer klar til dagen? Hvis ikke du vil ligge

skindet på gulvet, har du måske en bænk i soveværelset, det kan ligge på. Uanset hvordan du vælger at bruge lammeskindet, er det med til at sprede hygge.

Selv de mindste kan nyde godt af lammeskindet. Læg det på gulvet, i kravlegården eller i barnevognen som et ekstra tæppe, der isolerer godt i bunden. Det er især godt herhjemme, hvor vi har tendens til kolde vinter-, forårs-, og efterårsmåneder og barnevognen står uden for eller der gås lange ture.

Læs også om hjørnesofaer.

Pels, puder og plaids

De anvendes i dag ikke blot som skind, du slænger over sofaens armlæn eller i fodenden af sengen. I dag laves de pure skind om til mange forskellige indretningsgenstande til boligen, som eksempelvis hynder til spisestolene eller en blød plaid, du kan varme dig i under den kolde vintertid. Du kan også få puder med lammeskind rundt om.

Du kan købe lammeskind i mange fysiske butikker, der gør sig i dekoration og indretning, men der findes også en del særskilte forhandlere, der har specialiseret sig i salg af lammeskind. Det er også typisk her, du vil finde den bedste rådgivning. Det er selvfølgelig muligt at købe lammeskind hjem fra nettet, men således frasiger du dig også muligheden for på forhånd at mærke og inspicere lammeskindet for fejl og at vurdere kvaliteten. Det kan derfor være en god idé at købe produktet i en fysisk butik, hvis du er meget opmærksom på den kvalitet du får.

Anbefalede artikler