Af og til kan det give mening at lave en tilbygning til sit hus. Det kan være som resultat af pladsmangel, eller måske at man blot ønsker at ændre på husets layout. Yderligere plads er for de flestes vedkommende kærkomment, men der er en række ting, der er vigtige at være bevidst om, inden man kaster sig ud i at lave tilbygning til huset.

Kend til reglerne

Inden du går i gang med at planlægge og bygge din tilbygning, bør du vær OBS på reglerne, der gælder på området. Der gælder nemlig en række særlige regler for tilbygninger, som du er nødt til at være bevidst om, både når du planlægger byggeriet og under selve byggeriet.

Før i tiden var der krav om, at alle tilbygninger skulle anmeldes til kommunen, inden man gik i gang. Per 1. juli 2017 er det ikke længere påkrævet at anmelde småbyggeri på mellem 35 og 50 kvadratmeter. Er din tilbygning inden for denne størrelsesskala, behøver du således ikke vente på kommunens godkendelse, før du går i gang med dit byggeri. Der er dog en række andre regler, som skal overholdes i forbindelse med byggeriet.

Husk at tjekke bygningsreglementet

Selvom mindre byggerier efter juli 2017 ikke skal anmeldes til kommunen, inden de bygges, skal du stadig overholde de aktuelle lokalplaner – det vil sige de regler og retningslinjer, som i dit specifikke boligområde gør sig gældende for hvad, hvordan og hvor, der må bygges. Der kan eksempelvis være lokale regler for, hvor højt, man må bygge eller for, hvor på grunden, der må bygges. Disse regler og retningslinjer er vigtige at overholde, da du kan sanktioneres, hvis ikke du følger dem.

Ud over at du skal overholde lokalplanen, når du bygger din tilbygning, skal du også overholde byggetekniske regler. Det kan for eksempel være regler om skel eller lignende, som du skal have med i dine overvejelser, når byggeriet planlægges, og du udtænker din tilbygning. Er du i tvivl om reglerne, kan du se gældende regler på denne side.

Vælg en professionel løsning

Ønsker du dig brændende en tilbygning til dit hus, men rækker din økonomiske situation ikke til omkostningerne for håndværkere m.v. bør du enten tage et lån eller vente til, at dit økonomiske råderum rækker, før du kaster dig ud i et tilbygningsprojekt. Af og til vælger nogle med henblik på at spare penge selv at give sig i kast med projektet. Det kan være, at du har lidt håndværkserfaring og tænker, at projektet med lidt hjælp fra familie og venner nok skal blive succesfuldt. Dette kan dog ikke anbefales.

Selvom der kan være en rar følelse forbundet med selv at være med til at skabe sit hjem, og selvom der måske umiddelbart vil være penge at spare ved selv at give sig i kast med projektet, vil bagsiden af medaljen i langt de fleste tilfælde vise sig over tid i form af større, uventede omkostninger og lignende.

Byg så tilbygningen matcher huset

Det lyder måske som en selvfølge for nogen, at tilbygningen til et eksisterende hus naturligvis skal passe til huset. Men man ser faktisk af og til tilbygninger, som ikke passer til det hus, de er bygget til, hvilket meget hurtigt giver huset et rodet og sjusket udtryk.

Vil du gerne sikre dig, at din nye tilbygning matcher dit hus, kan du vælge at investere i hjælp af en arkitekt til at tegne din tilbygning. Dette er især en god idé, hvis du har planer om en mere kompliceret tilbygning. Mere plads er rart, men hvis det er på bekostning af, at huset kommer til at fremstå sjusket og sammensat, kan det være værd at overveje en ekstra gang.

Anbefalede artikler