Lyset i dit hjem spiller en afgørende rolle for dit helbred, da det oftest er her du opholder dig på de tidspunkter på dagen, hvor vi selv regulerer lyset. Det lys vi udsætter og selv for, betyder meget mere end vi oftest selv er klar over.

Lyset styrer din døgnrytme

Vi har det allesammen bedst, når vi får naturligt lys ind i hjemmet eller på kontoret. Det gør vi fordi kroppen har brug for dagslyset til at regulere vores dagsrytme. Kroppen reagerer på lys i det blålige spektrum, som vi får af dagslys midt på dagen. Vi føler os mere vågne og friske, og koncentrere os bedre.

Får vi til gengæld for meget af det forkerte lys, specielt om natten, nedsættes kroppens produktion af melatonin, eller det som vi kalder søvnhormonet. Det har stor betydning ikke kun for vores døgnrytme, men også for fordøjelsen, humøret og koncentrationsevnen. Melatonin hjælper også kroppen med at styrke immunforsvaret, og har derfor også direkte indflydelse på helbredet.

Vælg det rigtige lys

Det er utrolig vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvilket lys vi installerer i hjemmet. De skarpe kontraster mellem mørke og lyse områder i dårligt oplyste rum, refleksioner og flimrende lys, kan give mange gener. Mange almindelig problemer så som hovedpine og spændinger i nakken, skuldrene og håndleddene, kan i virkeligheden skyldes dårligt lys.

Det allerbedste lys er selvfølgelig dagslyset. Når du vælge hus eller kontor, så sørg for at have masser af store vinduer, så du kan udnytte det naturlige lys mest muligt. Dagslyset er gratis, og vinduerne kræver ikke mere end en pudsning i ny og næ. Ruder er trods alt smukkest, når man ikke kan se dem. Hvis du ikke selv har tid eller overskud, koster det ikke meget at få en vinduespudser forbi. Klik her for at læse mere.

Der findes meget ny teknologi, indenfor lys i dag. Du kan blandt andet for dynamisk lys, der efterligner naturligt lys, eller systemer, hvor du selv kan indstille både styrke og farve på lyset i dit hjem, alt efter tidspunkt og behov. Spørg i din lokale forretning og hjælp dit helbred på vej.

Anbefalede artikler